Blog Kategorileri
İlandex Blog

Restoran açma hayali kuranlar yatırım yaparken nelere dikkat etmeli? 

Gıda sektörüne girmek istemekle beraber, henüz tam anlamıyla hangi alana yatırım yapacağınıza karar veremediyseniz, kolları sıvamadan önce, işinizi bir hayli kolaylaştıracak bu ipuçlarına göz atmanızda büyük fayda var!
17.4.2019 20:00:00
Okunma Sayısı : 307
Restoran açma hayali kuranlar yatırım yaparken nelere dikkat etmeli? 

Restoran açmak isteyenlerin yoluna ışık tutacak ipuçları!


Bir miktar birikiminiz var ve birikiminizi en iyi şekilde değerlendirebilmek için uzun zamandır hayalini kurduğunuz gıda sektörüne girmeye karar verdiniz.
Hayallerinizi gerçekleştirmek için atılmayı düşündüğünüz bu zorlu macerada, size kılavuzluk etmesi için derlediğimiz hatırlatmalara göz gezdirmeden yatırım yapmayın.


Pizza Restoranı mı Açsam? Ev yemekleri Lokantası mı?


Kariyerinizi bir kenara bırakıp, üç kuşaktır restoran işinde olan baba mesleğine dönme kararı aldıysanız, kurulu düzeni sürdürmek için bu konuya kafa yormanız gerekmeyecektir ama gıda sektörüne yeni giriş yapacaksanız, almanız gereken en kritik karar kuşkusuz  'hizmet vereceğiniz alanı seçmek' olmalıdır.
Özel olarak ilgi duyduğunuz bir alan varsa önceliği ona vermek en doğrusudur.
Örneğin her boş kaldığınızda kendinizi mutfakta buluyor, elinizi una bulamadan bir gün dahi geçiremiyorsanız,sizinle aynı tutkuyu paylaşan arkadaşlarınızla beraber butik bir pastane açmayı düşünebilirsiniz. 
Bir diğer seçenek de, ufak görsel dokunuşlarla günümüze uyarlayabileceğiniz geleneksel aile tariflerinizi yaşatabileceğiniz bir aile lokantası açmak olabilir. Aile büyüklerinizden yadigar kalan lezzetleri yaşatmak ve bu lezzetleri tadan müşterilerinizin müdaviminiz olduğunu görmek son derece tatmin edici olabilir.
Eğer gıda sektörüne karşı özel bir ilgi beslemiyor ve mutfak tarafına geçmeyi hiç mi hiç düşünmüyorsanız, 'Restoran açmak' ticari açıdan iyi gelir getirebilecek bir iş olarak göründüğü için ilginizi çekiyor demektir. 
Eğer bu son cümle tam olarak sizin durumunuzu tanımlıyorsa, size şiddetle, keskin bir u dönüşü ile başka bir yatırım aracına yönelmenizi tavsiye ederiz, çünkü istatistikler gıda işine girerken temel motivasyonu para kazanmak olan girişimcilerin pek çoğunun, restorancılık sayfasını hayal kırıklığı ve büyük ticari zararla kapatmak zorunda kaldığını ortaya koyuyor.
Ama ben kendime güveniyor ve tüm riskleri göze alıp şansımı denemek istiyorum diyorsanız da, yola çıkmadan önce aşağıdaki uyarılara şöyle bir göz atın.
Malum, kurtlar sofrasına oturmadan önce bin düşünüp bir adım atmak gerekir.
 

Restoran açmak isteyenler için kuruluş sürecini kolaylaştıracak 7 ipucu


1. Sizinle aynı hayali paylaşan güvenilir bir ortak bulun!


Sabahın erken saatlerinde uykunuzdan uyanmak, bütün şehir  uyurken yollara düşmek, hava aydınlanmadan dükkan açmak ve her sabah ilk selamı sokak kedilerine veriyor olmak sizi zorlayacaksa; fırın, pastane, ev yemekleri lokantası gibi seçenekleri eleyin ya da iş yükünüzü paylaşıp üzerinizdeki baskıyı hafifletecek ve gerektiğinde yerinizi doldurabilecek vasıflarda güvenilir bir ortak bulun.


2. Sosyal yaşantınızı bir süre askıya almayı göze alın!


Haftanın yedi günü gece yarılarına kadar çalışmak size uygun değilse,  pizzacı gibi fast food restoranlarının üstünü çizmekle işe başlayabilirsiniz.
 'Benim gece yarısı restoranda ne işim olur, gündüz şöyle bir uğrar, personeli kolaçan eder, sonra da biraz takılır dönerim. Hem işin başında kendim durup hem de personele boşuna  maaş ödeyecek değilim ya' kafasındaysanız, yol yakınken restoran açma fikrinin de üzerini çizmenizi öneririz. 
 

3. Kendi işinin patronu olmak çelik gibi sinir ister!


İster patron olsun ister çalışan, restoran işi ile uğraşanların epey zaman, gecesi gündüzü, tatili, bayramı olmaz. İşler rayına oturana kadar üç beş uğrar sonra keyfime bakarım diyorsanız büyük bir yanılgının içindesiniz demektir, çünkü personel sirkülasyonunun hiç bitmediği bu sektörde işleri oturtmak öyle üç beş gelip gitmeyle olacak iş değildir. 
Tam işler yolunda dersiniz, usta işten ayrılır. Yerine yeni usta bulursunuz, kurye gelmez. Kurye bulursunuz, fırın çalışmaz. Fırın tamir ettirilir, hava bozar müşteri gelmez. Kar yağar, paket sipariş akar, ürün biter. Ürün sipariş edersiniz, yol kapanır, tedarikçi gelmez. Hava düzelir, ürün gelir, motor arızalanır...
Sözün özü, gıda sektöründe işler öyle kendiliğinden yoluna girmez. Karşınıza çıkan zorluklara göğüs gerip, ilk günkü motivasyonunuzla yola devam edebilmek için sabırlı, sebatkar ve son derece metanetli olmalısınız.
Bir kez bu yola girdiyseniz, baskı ve stres altındayken bile soğukkanlılığınızı korumalı ve başarılı olana kadar mücadeleyi bırakmamalısınız çünkü başarı sadece 'Bugünü de atlattık' diye uykuya dalıp, ertesi güne 'Her şeyin üstesinden gelebilirim.' mottosuyla uyanabilme gücüne sahip mücadeleci ruhların kapısını çalar.
 

4. İlk girişiminizde Yatırım maliyetlerinizi minimumda tutun!


Araştırmalar, içi boş görünen büyük mekanlardan ziyade, kapısında kuyruk olunan küçük bir mekanların, önlerinden geçen potansiyel müşterilerin dikkatini çok daha fazla çektiğini ortaya koyuyor. 
Eğer sektöre yeni girecekseniz, yatırım maliyetlerini minimumda tutabileceğiniz, küçük ölçekli bir işletme açmakla işe başlamanız akıllıca olacaktır. 
Harcamalarınızı ölçülü ve ihtiyaçların tamamı için dengeli bir şekilde bölüştürerek yapmayı başarabilirseniz, fazla risk almadan, sağlam ve kendinden emin adımlarla  ilerleyerek büyümenizin önüne kimse geçemez. 
Diğer taraftan, öngöremediğiniz ve sizin kontrolünüz dışında gelişen bir takım olaylar yüzünden işler umduğunuz gibi yolunda gitmezse de, ticari açıdan fazla zarara uğramadan yakanızı sıyrılıp yeni bir maceraya yelken açabilirsiniz.


5. Bütün paranızı dekorasyon ve tadilata gömmeyin!


İyi bir dekorasyon müşterileri mekanınıza çekmek için önemlidir ama paranızı gözü kapalı gömmeniz gereken, markanıza değer katacak en önemli unsur dekorasyon değildir çünkü hiç bir tasarım müşterilerinizi mekanınızın müdavimi yapmaya yetmez.
Sürdürülebilirliği olan bir marka yaratabilmek ve müşterileri memnun edebilmek için reçete ve menü içeriği, gıda hammaddelerinin tazeliği, pişirme ve sunum teknikleri, servis usulü, lokasyon tercihi, personel seçimi, reklam ve tanıtım çalışmaları, mekanı tanımlayan görsel öğeler ve  fiyat politikası gibi onlarca unsur üzerinde çalışıp tek tek her biri için optimum değeri yakalamak gerekir. 
 

6. Her çeşit üründen biraz biraz değil, iddialı olunan üründen çok çeşit!


Servis edilecek gıda reçetelerinizi ve restoran menüsü oluştururken, menüye her çeşit gıdadan serpiştirmek yerine, sadece iddialı olduğunuz ürünün çeşitlerini türetmeye gayret edin. 
Markanıza kimlik kazandırmak ve müşterilerin hem damaklarında hem de akıllarında iz bırakabilmek için sadece iddialı olduğunuz ürünler üzerinde yoğunlaşmalısınız.
Örneğin hem tost hem waffle hem baklava hem dondurma satmaya çalışmak yerine, sadece dondurma satmayı seçip, kışın kış meyveleri yazın yaz meyvelerinden yapılan özel ve lezzetli dondurmalar hazırlayabilir, yazın farklı sos ve kuruyemişlerle tatlandırılmış dondurma ve sorbelerle, soğuk kış günlerinde ise masada servis edebileceğiniz farklı lezzetlerde kızarmış dondurma çeşitleri ile fark yaratabilirsiniz.
 

7. Rekabete katılabilmek için Fiyat politikanızı belirlerken gerçekçi olun


Fiyat politikanızı belirlerken, ne kadar kaliteli ve maliyeti yüksek ürünler kullanıyor olursanız olun, ayağınıza gelen müşteriyi kaçıracak kadar da uçup kaçmamalısınız. Prensip olarak satış rakamının ürün maliyetinin en az üç katı gibi bir mertebede olması, sabit giderlerinizi karşıladıktan sonra kar etmeniz için yeterli olacaktır.
Diğer taraftan, promosyon ve tanıtım amacıyla bile olsa, asla piyasanın çok altında kalan fiyatlarla çıkış yapmamalısınız. Hammadde maliyetlerinin altında kalacak rakamlara satılan gıdalar, ürün kalitenizin sorgulanmasına ve marka güvenilirliğinizin zedelenmesine neden olabilir.


Bunlar da İlginizi Çekebilir!

 

İçerik No: 086-10-DVR-1904-08-01
Yasal Uyarı: Her hakkı ilandex'e ait olan Özgün İçerik, Fikir ve Sanat Eserleri ve Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. https://www.ilandex.com.tr adresine çalışır durumda link verilerek alıntı yapılabilinir.
Yorum Yap
*Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra 24 saat içinde yayına alınacaktır.
restoran müdürü 19.4.2019
gerçekten faydalı bir içerik olmuş teşekkur